Plate Tectonics ReadWorks Answer Key 2022 [FREE ACCESS]

As the title says, we will share Plate Tectonics ReadWorks answer key for quiz topics.

NOTE: All answers are checked twice before publishing them to you. So, please share if it helps you.

Plate Tectonics ReadWorks Answer Key

Plate Tectonics ReadWorks Answer Key

Following are the answers for the article “Plate Tectonics”-

Q1. What are the two types of crust on the earth’s surface?… Ans: C

Q2. What does the author compare the earth’s surface to?… Ans: B

Q3. Crustal movements can be dangerous to humans. What evidence from the text supports this conclusion?… Ans: A

Q4. Crustal movements in one location can affect locations far away. What evidence from the text supports this conclusion?… Ans: D

Q5. What is the main idea of this text?… Ans: B

Q6. Read this sentence from the text. “As you can guess, the… As used in the text, what does the word “composed” mean?… Ans: C

Q7. Choose the answer that best completes the sentence. The continents are slowly but constantly changing in location. __, the continents used to form a single landmass called Pangaea but gradually drifted apart… Ans: A

Q8. What are convection currents?… Ans: Convection currents are repeated movements within the mantle. Hot material from the deepest parts rises, then cools at the surface, then sinks, only to be reheated and rise again.

Q9. How do convection currents help form underwater mountains?… Ans: As the hot magma rises, it comes up between tectonic plates and spreads outward, causing the oceanic ridges to rise and form mountains.

Q10. Explain two ways in which changes on the earth’s surface are connected to changes below the earth’s surface… Ans: First, convection currents in the mantle (below the earth’s surface) cause hot magma to rise up between tectonic plates and spread new crust outward on the surface of the ocean floor. Second, these convection currents also cause chain reactions that pull plates apart on land. This creates changes on the earth’s surface like the Great Rift Valley in Africa.

 

Conclusion

In ReadWorks, Plate Tectonics is a hot topic that comes under Content > Grade 6

 

You can browse answer keys for other grades in ReadWorks here:

 

Hope you got Plate Tectonics ReadWorks answer key for free as promised. Share with your batchmates if you find this helpful.

Leave a Comment

You cannot copy content of this page