The Hoover Dam ReadWorks Answer Key 2022 [FREE ACCESS]

As the title says, we will be sharing The Hoover Dam ReadWorks answer key for Quiz, Read & Respond topics.

NOTE: All answers are checked twice before publishing them to you. So, please share if it helps you.

The Hoover Dam ReadWorks Answer Key

The Hoover Dam ReadWorks Answer Key

Following are the answers for the article “The Hoover Dam”-

Q1. What is hydroelectric power?… Ans: B

Q2. What does the author describe in the passage?… Ans: A

Q3. The Hoover Dam provides water to crops and people, keeps potential floods under control, and generates electricity for people in the outlying areas… Ans: C

Q4. Based on the passage, the benefits of the Hoover Dam… Ans: D

Q5. This passage is mostly about… Ans: A

Q6. Read the sentences:“In Wisconsin, just three years after the light bulb was invented, the first hydroelectric plant opened…What word or phrase could best replace capitalize on as used in this sentence?… Ans: A

Q7.Choose the answer that best completes the sentence below.
__ there is widespread awareness of the Hoover Dam’s negative environmental impacts, a majority of legislators agree that the dam’s benefits outweigh these negative impacts… Ans: C

Q8. Hydropower is a more favorable source of energy compared to other sources such as coal and nuclear power. Support this statement by using evidence from the text… Ans: Hydropower is more favorable because it is less harmful to the environment and it is safer to people in the surrounding areas. It is less harmful to the environment because it creates very few gaseous emissions, unlike coal which releases toxic gases and contaminants in the air when it is burned. It is safer to people in the surrounding areas when compared to nuclear power which could pose massive risks to people near nuclear power plants if radiation were leaked in the event that the nuclear plant is damaged.

Q9. List at least two positive effects and two negative effects of the Hoover Dam… Ans: Positive effects include: the Dam utilizes hydropower, one million acres of land around the Dam are irrigated, the Dam generates 4.2 billion kilowatt-hours of electricity, the Dam helps to absorb water which keeps potential floods under control, construction of the Dam led to the employment of thousands of people during the Great Depression, and the Dam has been a key factor in the development of major American cities like Las Vegas and Los Angeles.
Negative effects include: 112 people died during the Hoover Dam’s construction, the Dam has used up water which has led to the decline of local ecosystems, the water levels in the Colorado River have been reduced which has diminished plant life, certain fish have been endangered in the Colorado River because the Dam has changed the River’s temperature, and fish have been killed by the Dam’s turbines.

Q10. Explain whether the operations of the Hoover Dam should be extended. Use evidence from the text to support your answer… Ans: Students may argue yes, the operations of the Hoover Dam should be extended because of the benefits it has provided to the Southwest region, including electricity, irrigation, and flood control. These benefits outweigh the negative effects of the Dam. Students may argue no, the operations of the Hoover Dam should not be extended because of the negative environmental effects it has had. The Dam has endangered fish species, compromised local ecosystems, and changed the water levels and temperatures of the Colorado River. There is no indication from the passage that these problems have been solved or are close to being solved. These effects may be far too harmful so the Hoover Dam’s operations should be suspended. Other answers are valid as long as students reasonably integrate information from the text.

 

Conclusion

In ReadWorks, The Hoover Dam is a hot topic that comes under Content > Grade 8

 

You can browse answer keys for other grades in ReadWorks here:

 

Hope you got The Hoover Dam ReadWorks answer key for free as promised. Share with your batchmates if you find this helpful.

Leave a Comment

You cannot copy content of this page